O nama

O nama

Inicijativa za mesne zajednice je platforma u koju pozivamo građane Novog Sada, inicijative i udruženja građana, kako bismo ostvarili svoje pravo na mesnu samoupravu i na direktno učestvovanje u upravljanju javnim poslovima u našim lokalnim zajednicama, ali i iz njih.

Ova inicijativa je mesto povezivanja i udruživanja autonomnih i nezavisnih građana koji su odlučili da se kandiduju na izborima za mesne zajednice koji će se održati tokom leta ove 2021. godine. Takođe je i mesto svih građanskih inicijativa i predloga koje stavljamo jedni pred druge, pa samim tim i pred javnost, o tome kako je moguće uticati na rad ovih institucija mesne samouprave i osnovnih organizacija građana u našim lokalnim zajednicama.

Inicijativa je pokrenuta da bismo otvorili mesne zajednice za građane, za njihove najrazličitije inicijative i udruženja koja sami stvaraju, jer su mesne zajednice osnovne institucije lokalne samouprave, ali i organizacije građana putem kojih je moguće rešiti probleme sa kojima se suočavamo u našim lokalnim zajednicama i u neposrednom okruženju koje se prostire od stanovanja, preko javnih prostora u našim stambenim blokovima, pa do onih koji pripadaju svima nama koji živimo i stanujemo u Novom Sadu.

Podsetićemo vas, od leta 2017. godine i poslednjih izbora za Savete mesnih zajednica kada su ih većinom zauzeli članovi SNS-a, njihova vrata su zatvorena za nezavisno organizovane inicijative građana i udruženja. Pravo na lokalnu samoupravu u smislu neposrednog učešća građana je već izboreno pravo, ali mi vidimo da je ono danas sistematski urušeno zatvorenošću vlasti s jedne strane, i nemotivisanošću građana s druge. Naše dosadašnje iskustvo govori o tome da se bez učešća civilnog društva u radu uprave ne može gotovo ništa učiniti za ljude koji se teško organizuju i sistemski su na to obeshrabreni.

Neposredni povod za pokretanje Inicijative za mesne zajednice je činjenica da je ovo pravo građana ugroženo, s obzirom da je nedavnim izmenama Statuta Grada Novog Sada, uz kršenje zakonskih procedura, vlast ukinula gradske opštine i redukovala mnoge poslove grada, i time izvršila potpunu centralizaciju procesa donošenja odluka.  Politika decentralizacije koja bi trebalo da se sprovodi direktnim učestvovanjem građana u političkim procesima je potpuno osujećena, jer je teritorija na kojoj je potrebno da se čuje nečiji glas toliko velika da osim medijskog ne postoji drugi javni i institucionalni prostor komunikacije.

Ovu inicijativu smo pokrenuli jer želimo da zaustavimo negativan trend sistematskog isključenja građana i organizacija civilnog društva iz rada uprave i mesne samouprave. Stoga je osnovni cilj Inicijative ohrabrenje građana da odbrane i zahtevaju svoje pravo na lokalnu samoupravu u lokalnim i mesnim zajednicama u Novom Sadu.

Inicijativa za mesne zajednice je moguća i pozivamo vas u nju!